streda 19. decembra 2018

V Šarišských Michaľanoch vyrábajú špičkové krmivá bez GMO. Nastal čas vrátiť sa k domácemu chovu.

Nasledujúci článok je určený pre tých, ktorí doposiaľ nezanevreli na domáce hospodárstva a s radosťou si stále dokážu nielen čo to dopestovať, ale aj dochovať. Veď nakoniec, aká by to bola dedina aspoň bez pár prasiatok, kravičiek, sliepok a iných domácich zvierat. 



Napriek mestskému charakteru Šarišských Michalian, sa tu stále nájdu ľudia, ktorí na domáci chov nedajú rokmi dopustiť. Je úplne jedno, či sa tomuto krásnemu remeslu priučili doma alebo napríklad na už neexistujúcom JRD, ktoré bolo rokmi pýchou celého regiónu. V jeho areály sa aspoň pár nadšencov snaží udržať pomyselný štafetový kolík, ktoré im družstvo zanechalo. Jednou zo zaujímavých firiem je napríklad výrobňa a predajňa kŕmnych zmesí. 

Prečo chodiť nakupovať do iných miest, keď všetko máme pod nosom.

01.6.2018 sa pre zákazníkov otvorili dvere novej výrobne kŕmnych zmesí s predajňou v Šarišských Michaľanoch v areáli Poľnohospodárskeho družstva. Predajňa ponúka široký sortiment kŕmnych zmesi pre nosnice, kurčatá, brojleri, morky, husi, ošípané, prepelice, holuby a ďalších produktov, a to nielen kŕmnych zmesí pre hospodárske zvieratá, ale aj krmív pre domácich miláčikov či už pre mačky, psy, okrasné vtáctvo. V ponuke sú aj priemyselné hnojivá, rôzne obilniny, strukoviny, olejniny, šroty, kŕmne automaty, napájačky, vitamíny. Naše krmivá sú bez antibiotík, bez hormónov, bez živočíšnych múčok a bez geneticky modifikovaných organizmov (GMO). Všetky produkty sú vyrábané z kvalitných slovenských obilnín a pod prísnym dohľadom kontroly kvality.  

Čo je to GMO?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pomenúva GMO ako organizmy, v ktorých bol genetický materiál (DNA) pozmenený spôsobom, ktorý nenastáva prirodzene. Nazývajú to aj „modernou biotechnológiou“ alebo „génovou technológiou“, prípadne existujú pomenovania ako „technológia rekombinantnej DNA“ alebo „genetické inžinierstvo“. Keďže neexistuje žiadna klinická štúdia, ktorá by dokazovala bezpečnosť GM potravín, musí byť ich údajná „bezpečnosť“ založená na inom koncepte. V konečnom dôsledku sa bezpečnosť GM potravín ani nedá vedecky preukázať, pretože vedieť dostatočné a spoľahlivé informácie o niečom, čo sa používa len pár rokov, sa jednoducho nedá. Mnohé analýzy však už preukázali, že GM plodiny možu vykazovať okrem zvýšeného alebo naopak zníženého obsahu už existujúcich látok či vysokého množstva rezíduí pesticídov, môžu byť výrazne podvýživené. GM vo výraznej miere ovplyvňuje aj obsah formaldehydu, silného karcinogénu, ktorý má už pri množstve 0,97 ppm toxické účinky na zvieratá. Skúmaná GM kukurica obsahovala až 200 násobne vyššie množstvo formaldehydu než je jeho toxická hladina. Zápach formaldehydu je asi aj jeden z dôvodov, prečo zvieratá, pokiaľ majú na výber, odmietajú konzumovať GM krmivá.

Z toho vypláva, že krmivá bez GMO organizmov predstavujú oveľa pre zvieratá prirodzenejšiu a výhodnejšiu potravu v porovnaní s geneticky modifikovanou. A výsledné mäso a mäsové výrobky majú neporovnateľne vyššiu kvalitu. Prečo by sme nemohli jesť to, čo je o trochu viac kvalitnejšie, ako mäso vychované na GMO sójových zmesiach a nezriedka je plné antibiotík. Tie chovatelia zvieratám sypú celkom bežne ako ochranu proti stresu a predchádzajú tým nežiadúcim úmrtiam zvierat. Podmienky v priemyselných chovoch a doma sú však neporovnateľné a to domáce bude vždy to najlepšie.


Ak sa zaujímate o chov bez GMO, zájdite do areálu bývalého JRD, kde výrobňu a predajňu nájdete. Otvorené majú:

PONDELOK:    08:00 – 17:00  
UTOROK:         08:00 – 17:00
STREDA:          08:00 – 17:00
ŠTVRTOK:       08:00 – 17:00
PIATOK:           08:00 – 17:00
SOBOTA:         08:00 – 12:00
NEDEĽA:             zatvorené




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

V Šarišských Michaľanoch vyrábajú špičkové krmivá bez GMO. Nastal čas vrátiť sa k domácemu chovu.

Nasledujúci článok je určený pre tých, ktorí doposiaľ nezanevreli na domáce hospodárstva a s radosťou si stále dokážu nielen čo to dopestov...