sobota 17. novembra 2018

Záhada zostreleného Lublina R-XIII pri Ostrovianoch

Staršie generácie si určite pamätajú na príbeh zostreleného lietadla na začiatku Druhej svetovej vojny, ktoré sa zrútilo kdesi pri susednej obci Ostrovany. Zmienka o ňom sa nachádza aj na ostrovianskom webe, z ktorého citujem: "6. septembra 1939 o 8 hod. a 5 min. preletelo nad Ostrovianami poľské lietadlo hornokrýdly jednoplošník s trojčlennou posádkou s poľským označením. Lietadlo bolo zostrelené slovenským strelcom a začalo horieť už v povetrí. Spadlo blízko stodoly ostrovianskeho veľkostatkára."



Obdobie Slovenského Štátu  možno pokladať za časť temnej histórie, počas ktorej sa udialo niekoľko zásadných krívd - arizácia, prenasledovanie Židov, ale aj ťaženie proti Poľsku pod gesciou Tretej Ríše. V poslednom uvedenom prípade zohrala významnú úlohu aj oblasť v okolí Šarišských Michalian predovšetkým kvôli blízkosti dvoch letísk - Ražňany a Nižná Šebastová. Ražňany svoj zásadný význam získali práve po vypuknutí vojny v období poľských pozorovacích letov.  
Web letiska Ražňany v súvislosti s prípadom uvádza tento text: "Prvého septembra 1939 napadlo Nemecko Poľsko. Hlavný úder bol vedený z Nemecka, ale časť pozemných vojsk nemeckej armády prechádzala po území Slovenska, Podkarpadskej Rusi (obsadenej Maďarmi) a Rumunska. Táto skutočnosť podnietila poľské letectvo začať prieskumné lety na území severného Slovenska. Dňa 5.9.1939 prenikol poľský Lublin R-XIII D nad Prešov a zaútočil na pochodujúcu jednotku Slov. armády. Z obavy pred ďalšímmi útokmi boli na poľné letisko Ňaršany dislokované tri B-534 s posádkami: rtk. F. Hanovec, des. M. Žarian a des. V. Javoliar. V ranných hodinách 6.9.1939 sa Lublin znovu objavil nad Prešovom a letel na sever, po rieke Toryse. Z Ňaršan odštartovali B-534. Hneď po prvom útoku bol nič netušiaci Lublin zapálený, osádka ešte stihla odhodiť bomby, ktoré dopadli vedľa „kapličky” a piloti zhoreli. Pochovaní sú na Prešovskom cintoríne, kde ich rodní Poliaci objavili po 61 rokoch." Nesprávny dátum 9.9.1939 uvádza web obce Ražňany, na ktorý chcem rovnako upozorniť.
Politológ a historik Igor Baka vo svojej knihe Slovenská republika a nacistická agresia Poľsku uvádza okrem aj nieľko doplňujúcich údajov: "Keďže na východe Slovenska, kde sa preniesla aktivita slovenských ale aj nemeckých jednotiek, dochádzalo k incidentom s poľským prieskumným letectvom, došlo už 6. septembra v skorých hodinách k presunu trojčlenného roja stíhačiek Avia B - 534 zo stíhacej letky 49...z letiska v Spišskej Novej Vsi na poľné letisko v Ňaršanoch...neďaleko Sabinova. Ich úlohou bola ochrana Prešova, Kapušian, Solivaru a Ňaršan pred leteckými útokmi. Lietadlá pilotovali veliteľ roja rotník let. František Hanovec, pilot stíhacej letky 49 desiatnik Martin Žiaran a des. Vialiam Jaloviar. Keďže ich let nebol vopred avizovaný, museli pristáť na nepokosenej lúke. Už o 7.15 hod. spozorovali Lublin R - XIII D 56. pozorovacej eskadry. Lietadlá okamžite vyštartovali a pri obci Ostrovany neďaleko Sabinova lietadlo zostrelili. Obidvaja letci (pilot aj pozorovateľ) zahynuli..."
Podľa poľských informácií sa obeťou stal pilot Marian Piasecki a pozorovateľovi Edwardovi Porada sa podarilo zachrániť. Skončil však v zajatí. Jiří Rajlich v publikácií Slovakian and Bulgarian Aces of World War 2, potrvdzuje predchádzajúce informácie, podľa ktorých zostrel lietadla neprežil ani jeden z uvedených. Česť ich pamiatke !  


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

V Šarišských Michaľanoch vyrábajú špičkové krmivá bez GMO. Nastal čas vrátiť sa k domácemu chovu.

Nasledujúci článok je určený pre tých, ktorí doposiaľ nezanevreli na domáce hospodárstva a s radosťou si stále dokážu nielen čo to dopestov...