štvrtok 29. novembra 2018

Michalianska legenda Vendelín Balčák

V ďalšej časti o významných osobnostiach, ktoré pôsobili, alebo stále pôsobia v našej malebnej obci. Rozhodli ste o nich vy, milí čitatelia v ankete o Naj osobnosť Šarišských Michalian. Po úspešom článku o režisérovi Rudolfovi Navrátilovi, uverejňujeme časť životopisu fenomenálneho stolného tenistu a trénera Vendelína Balčáka. 

Po maturite miestenku som dostal do Svitu, no novo vytvorený zdravotnícky podnik IMUNA potreboval tiež odborníkov. Tak traja svitovsky maturanti sme nastúpili do Imuny a s nami ďalší mladý, či už z Prahy, alebo iných škôl, či učilíšť - podnik mladých - Slobodáreň - ubytovanie - aj kultúra, v suteréne na pravej strane kinosála pre celú obec Michaľany nad Torysou, na ľavej ping - pongovy stôl, ale miesto tvrdenej dosky mal obyčajnú preglejku - odskok loptičky ? Na prízemí Slobodárne v jednej obývacej buňke - červený kútik - prečo taký názov ? , no vybavenie parádne, hudobné nástroje a možnosť traviť voľný čas. 

Mladosť chcela svoje - šport, futbal, antukový volejbalový kurt pri slobodárni, Do suterénu pod administratívnou budovou Imuny kádrový súdr. Škerlanec zabezpečil dva ozajstné ping pongové stoly. Prvé stretnutie družstiev Šar. Michaľany - Veľký Šariš bolo začiatkom decembra 1956 a prvé majstrovstvá okresu Sabinov jednotlivcov jar 1957, tu už sú zachovane písomné záznamy vo forme Diplomov. Kultúra píše vzácnu kapitolu p. Navrátil st. , ku slovu sa hlasy aj folklór - Ing. Varhoľ Po návrate z vojenčiny v roku 1960 som zašiel za riaditeľom školy vtedy sudr. Karniž , aby som mu ponúkol svoje služby pri výchove najmladších. 

Ponúka bola šport - stolný tenis, kultúra - folklór, prijal to z nadšením, len malo to jeden problém, že za miestnosť budem platiť. Vybral som 8 chlapcov, stôl sme už mali na slobodárni v miestnosti, kde bolo kino s možnosťou trénovať každý deň. Majstrovské stretnutia sme hrávali v telocvični. doklad, že som platil je zachovaný a uverejnený v mojej publikácií „50 rokov stolného tenisu v Šarišských Michaľanoch Nástupom nového riaditeľa ZDŠ sudr. Peráta zlepšila sa spolupráca a dostavili sa prvé výsledky či už v súťažiach škôl od okresných po Slovensko a medzinárodné až po majstrovstva Anglicka, / Kalogatiada , Medzinárodné pionierské olympiády, zahraničné súťaže alebo po linke TJ, Slovenské a Československé súťaže . V akcii Z bola postavená budova - tribuna - šatne futbalového oddielu s halou a sociálnym zariadením pre stolný tenis. o rozmeroch 20 x 12 x 3 m a ta nám slúži na prípravu a hranie. Škoda, že nie je o pol metra vyššia, čím by vyhovovala aj na medzinárodné súťaže, kde sme svojimi výsledkami získali pravo štartu.

Vytvorili sa partnerské dohody pre prípravu súťaženia a vzájomné spoznávanie so zahraničnými partnermi. Maďarsko Miskolc, Poľsko Stalowa Woľa a Krakow, Česko Pardubice, Podkarpatská Rus Svaľava a Mukačevo, Bulharsko Ruse, Nemecko Eberswalde / to trva do dnes / a ešte ďalšie Pomerne ťažšie bolo začiatkom 90 - ich rokoch. V roku 1992 stolný tenis vzala pod patronát obec, vtedajší starosta Jozef Lichvár, Ekonomika, financie už nešli cez TJ ale obec. Pokračovali ďalší starostovia Ing Vincent Lešo, Mgr. Jozef Brendza a ešte je to aj dnes. Zmenou pravidiel vo financovaní obci sme boli prinútení zaregistrovať stolný tenis, vytvoriť bankový účet a cez ten viesť ekonomiku. Dosahované výsledky v športovom súťažení ako škôl, tak TJ a reprezentácií obce, viedli k rozšíreniu výberu a prípravy športových talentov aj mimo ZŠ . Vznikajú dohody, zmluvy o výbere, a príprave talentovanej mládeže s Odborom školstva v Prešove, OV ČSTV v Prešove , Asociáciou športových zväzov aj Konfederáciou športových zväzov v Bratislave a Slovenským stolnotenisovým zväzom v Bratislave - so Základnou školou v Šarišských Michaľanoch.

Zdroj: V. Balčák

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

V Šarišských Michaľanoch vyrábajú špičkové krmivá bez GMO. Nastal čas vrátiť sa k domácemu chovu.

Nasledujúci článok je určený pre tých, ktorí doposiaľ nezanevreli na domáce hospodárstva a s radosťou si stále dokážu nielen čo to dopestov...