sobota 24. novembra 2018

Šarišský hrad - spiaci obor nad Torysou

Dnes ma napadlo napísať pár riadkov o asi najvýznamnejšej kultúrnej pamiatke, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti Šarišských Michalian. Napriek tomu patrí do katastrálneho územia mesta Veľký Šariš, je tak trochu tiež michaliansky. Myslím si, že k jeho popularizácii výrazne prispel aj zanietený historik, niekdajší riaditeľ školy, pán Milan Levendovský. Jeho rozprávania hrade a kráľovi Belovi IV bolo fascinujúce. Nie som si istý, či však išlo o fakt alebo mýtus, napriek tomu, celá história tohto miesta musela byť nesmierne zaujímavá.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt sarissky hrad belo iv levendovsky
Spomeniem pár dôležitých informácií. Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 4,5 hektára. Je postavený na kopci s nadmorskou výškou 570 m n. m. nad mestečkom Veľký Šariš. Poloha kopca v údolí rieky Torysy je predurčená na trvalé osídlenie. Archeologický prieskum dokázal osídlenie hradného vrchu už v neolite, v neskorej dobe kamennej a v mladšej dobe bronzovej (13. – 11. stor. pred Kr.). Ďalšie obdobie osídlenia bolo preukázané na prelome letopočtu, až do 4. storočia. Táto kontinuita osídlenia bola prerušená a pokračovala až v 10. až 12. storočí. Presné obdobie výstavby základnej stredovekej stavby nie je známe.

Výstavba nového hradu začala v 13. storočí; odtiaľ pochádza aj prvá zmienka o hrade menom Sarus (1245). Hrad bol postavený, aby chránil severojužnú obchodnú cestu údolím rieky Torysy. Už od začiatku svojho jestvovania bol kráľovským hradom. Bol sídlom kráľov v čase, keď sa zdržiavali v Šariši. V priebehu stáročí hrad prešiel viacerými stavebnými úpravami. Bol významným opevnením a sídlo až do 17. storočia. V roku 1660 vybuchol sklad pušného prachu a celý hrad značne poškodil. V nasledujúcich rokoch ho preto používali iba na ubytovanie vojska. Hrad v roku 1687 vyhorel a viac nebol obnovený.

V dnešnej dobe je hrad vyhľadávaným miestom prechádzok obyvateľov Prešova a okolia. Na hrad vedie spevnená asfaltová cesta a je možné sa tam dostať aj bicyklom. Prístupová cesta slúži ako náučný chodník. Celý hradný vrch je Národnou prírodnou rezerváciou. Opevnenie hradu je zachovalé, vrátane bášt. Centrálna veža umožňuje veľmi dobrý výhľad na okolie - od Vysokých Tatier, cez Levočské vrchy, Čergov a Slanské vrchy. Dobre sú viditeľné aj zrúcaniny ďalších stredovekých hradov - Kapušianskeho a Kamenického. 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt sarissky hrad belo iv levendovsky

Posledných pár rokov na hrade prebieha rekonštrukcia za pomoci dobrovoľníkov a nezamestnaných z Veľkého Šariša. Výsledkom projektu je, zdá sa aj čiastočná komercializácia, s čí veľa návštevníkov spočiatku nesúhlasilo. Pamätám si, aké rozhorčenie v diskusiách na internete sprevádzalo zavedenie vstupného. Výsledný stav, do  sa stavby podarilo opraviť, nie je zanedbateľný. Myslím si, že teraz je omnoho bezpečnejším a krajšim miestom nielen na opekačky :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

V Šarišských Michaľanoch vyrábajú špičkové krmivá bez GMO. Nastal čas vrátiť sa k domácemu chovu.

Nasledujúci článok je určený pre tých, ktorí doposiaľ nezanevreli na domáce hospodárstva a s radosťou si stále dokážu nielen čo to dopestov...