nedeľa 11. novembra 2018

Na úvod...

Po dlhom období špekulácií a po stovkách obvinení, môžem skonštatovať, že obec Šarišské Michaľany sa mení... Hlavným znakom zmeny je nová politická generácia, ktorá nastupuje na jej čelo. Pre mnoho z nás predstavuje novú nádej a garanciu istoty, že "náš človek" konečne niečo spraví inak, lepšie, možno lacnejšie. Podporí výstavbu školy pre Rómov v Ostrovanoch. Prípadne sa dočkame aj splnania tajného sna, že z Michalian raz možno bude mesto atď.

Image result for sarisske michalany

Učiteľ, farár a starosta. Tieto tri profesie sa na dedine vždy považovali za tie najváženejšie, ľudia k nim tradične prejavovali patričnú uctu a rešpekt. Niesom si istý, či tento trend pretrváva dodnes, avšak berme ho do úvahy. Ale ak berieme do úvahy aj fakt, že novozvolený starosta je súčasne učiteľov, malo by sa mu dostať dvojnásobok úcty a dvojnásobok rešpektu. Nenamietam. Som za !

Kým je novozvolený starosta?

Z marketingových dôvodom jeho meno na blogu neuvediem. Michaľanci uš budú znac o keho idze :) Je to známy učiteľ, ktorý krátky čas pôsobil ako prednosta OÚ, rovnako aj ako poslanec OZ (zaujímavosťou je, že v čase zvolenia dostal ako poslanec najviac hlasov, čo naznačuje jeho nezanedbateľnú politickú silu). Počas svojej učiteľskej kariéry vykonával funkciu riaditeľa školy (pokiaľ si dobre pamätám) a dlhodobo učiteľa. Poznám ho ako zanieteného nadšenca pre všetko okolo modených technológií. Roky sa aktívne zapája do rôznych aktivít politického charakteru. Najznámejší je asi prípad "rómska škola", keď prevažnú časť žiakov (neviem sa inak štatisticky vyjadriť) tvorili rómovia z Ostrovian. V dôsledku toho veľa nerómskych detí odišlo študovať inam (napríklad do Medzian). Riešením sa zdala byť výstavba novej školy priamo v Ostrovianoch. Takéto riešenie podporuje práve aj náš nový starosta, uvidíme či sa mu to spoločne s novým starostom v Ostrovianoch, podarí dotiahnuť do reálneho konca. 

Druhou kauzou, ktorá novému starostovi pomohla, bola udalosť z 8.8.2009 známa ako Protest proti rómskemu teroru - pózerský protest neonacistov, zásah polície a následné referendum za odvolanie vtedajšieho starostu Jozefa Brendzu, vytvorili priestor pre tak silné politické vášne, ktoré v spoločnosti planú dodnes a do obrovskej miery ovplyvňujú politickú klímu a výsledky volieb. Dovolím si tvrdiť, že tiež naveky pochovali nádeje kandidáta Brendzu. 

Okrem dôvodov, prečo sa na starostovský stolec dostal práve učiteľ, spomeniem a zhrniem aj výzvy, ktoré na neho v najbližšich rokoch čakajú:

  1. Koncept novej školy, jej udržanie a ďalší rozvoj. 
  2. Skatepark ako nesmierne obľubená téma, s ktorou často on sám operoval.
  3. Odstránenie rómskych unimobuniek (Kauza Buldozér).
  4. Centrum pre narkomanov (Kauza Detský domov).
Na záver chcem pripomenúť, že ak existujú aj ďalšie ciele, prípadne kauzy, koré som tu nespomenul, pokojne mi ich napíšte do komentára a postupne sa im budem venovať. Ďakujem za chvíľu, ktorú ste si našli na prečítanie tohto úvodného blogu.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

V Šarišských Michaľanoch vyrábajú špičkové krmivá bez GMO. Nastal čas vrátiť sa k domácemu chovu.

Nasledujúci článok je určený pre tých, ktorí doposiaľ nezanevreli na domáce hospodárstva a s radosťou si stále dokážu nielen čo to dopestov...